pondělí 12. prosince 2011

Peperonata


 Tak jak jste si užili uplynulé tři adventní neděle? Já se přiznám bez mučení, že jsem každou neděli ráno vyskočila z postele a utíkala k oknu, jestli náhodou přes noc nenasněžilo. Ani jsem nebyla tolik zklamaná, že se venku zelená tráva a svítí sluníčko, se sněhem jsem opravdu nepočítala, i když jsem v to trochu doufala, a tak mě to trochu zamrzelo. Ale hlavně aby byl sníh na Štědrý den, opravdu moc moc bych si přála bílé Vánoce, ty už dlouho nebyly :(. No jen si to představte.. sedíte u stromečku, rodina pohromadě, v krbu hoří oheň, pod svítícím stromečkem hromada dárků a venku bílo jak v pohádce. Nádhera. No ale i přesto, že sníh zatím nebyl, jsem si ty první opravdové doteky Vánoc užila báječně.

 Asi už vám musím připadat jako blázen. V posledních pár příspěvcích nemluvím o ničem jiném než o Vánocích a o tom, jak se na ně těším. Když ona je to prostě pravda, tyhle svátky miluju. A tak se všem těm, kteří moji radost nesdílí velice omlouvám, ale pokračovat v těšení se a ventilování své sváteční nálady budu dál! :)

 A abych vám dokázala, že to myslím vážně, máte tu ode mě další tip na jedlý dáreček skvělý nejen pod stromeček.

 Poprvé jsem ho vyzkoušela loni a byl to dárek určený taťkovi. Ten tyhle dobrůtky k toustům miluje, i když je to vlastně jen zelenina. Jsem si jistá, že mu to moc chutnalo, ale koho to opravdu nadchlo, byla nakonec mamka. A tak mi bylo hned jasné, že letos vařím znova :). Trochu mi tedy zkazila překvapení tím, že se včera začla rozplývat nad tím, jak se těší, co zase uvařím a upeču... a začla vzpomínat a vyjmenovávat věci, které jí moc chutnaly. Takže to moc překvapení nebude, ale nakonec je to vlastně úplně jedno, hlavně, jestli bude mít radost :)

 Znova tu připomenu, a dělat to zatím budu asi u každého nového příspěvku, že fotka není moje, je z internetu, svoji fotku dodám na Vánoce. :)
_______________________________________________________________________________

Množství - 5 sklenic po 500 ml
Speciální potřeby - prázdné sklenice nebo jiné vhodné nádoby

Ingredience:
  • 500g cibule, nadrobno nasekané
  • 200g mrkve, na kostičky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 4 červené chilli papričky
  • 1,5kg červené papriky, na kostky
  • 1 velká konzerva loupaných rajčat, asi 850ml, nasekaných
  • 100ml olivového oleje
  • 6 bobkových listů
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • 1 lžíce sladké papriky
  • po lžičce tymiánu, rozmarýnu a oregana
Postup:

 Chilli papričky rozpulte, zbavte semen a nasekejte. Vhrnci rozehřejte olej a na prudkém plameni opečte cibuli, česnek, mrkev, chilli a bobkové listy. Přihoďte kostky papriky, osolte a duste 5 minut. Přidejte rajčata, protlak a sladkou papriku, přiklopte a na mírném plameni nechte 25 minut bublat.
 Vhoďte bylinky a nechte vařit dalších 10 minut. Ochutnejte, dosolte a naplňte do čistých skleniček.


Tipy na závěr:
- je toho opravdu hodně, OPRAVDU :) Takže pokud jste se tím nerozhodli obdarovat celý široký rodinný kruh, udělejte tak poloviční množství, to bude akorát. Já jsem tedy poprvé dělala jen jednu 500ml sklenici, což šlo dost špatně, většina surovin se špatně dělí pěti, ale nakonec se povedlo a na ochutnání to stačilo. Ale opravdu celé množství... no je toho hodně :)
- pokud tedy zůstanete u původního množství, nezapomeňte si vzít velký hrnec! Je toho fakt hodně, tak aby se vám to dobře michálo a nevypadávalo to z hrnce :)
- skvělé a levné a pěkné sklenice, do kterých můžete nacpat tuhle dobrotu koupíte např. v Ikee
- jíst se to dá studené i teplé, skvělé je to jen tak k bagetě, nebo třeba i jako příloha k masu apod.
_______________________________________________________________________________

 Takže tahle mňamka je opravdu jednoduchá, zvládne ji opravdu úplně každý a je to skutečně chutná a celkem i zdravá záležitost. Nerada bych to přirovnávala k leču, ale pokud ho má někdo rád, bude mu určitě chutnat i tohle. A je to vhodné i pro ty, kteří zrovna neholdují teplé zelenině, dá se to jíst i studené :)
Tak hurá do toho! :)

2 komentáře:

  1. Dělala jsem.Ovšem recept jsme pojala jen jako inspiraci. Neodhodlala jsme se k tomu, abych suroviny dělila. Takže od oka cibule, mrkve, ruznych paprik, cerstvych rajcat, cesneku, chilli i rajcatoveho pyre. Vse jsem na malem plameni dusila cca hodinu. Korani jsem pridala vlastne to, co je v receptu a jeste neco navic cerstveho z truhliku. A je to boží čalamáda. Ja si na nich hrozně ulítávám. Miluju cibuládu,kterou také dělám jako jedlý dárek a stejně tak rilletes- určitě vyzkoušejte. A diky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mám radost, že nejsem jediná, kdo se nemůže nabažit takových dobrůtek :D No dělí se to strašně špatně, jednou jsem se to dokonce snažila poctivě přepočítávat a vyšly z toho šílená čísla, takže je fakt, že od oka či podle chuti je to prostě nejlepší :) Navíc každý si to prostě upraví podle sebe, co má rád víc, co míň... No mám tyhle recepty ráda, stejně tak výsledky :) A děkuju moc za komentář a stejně tak za tipy, určitě se na to podívám a vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...