pondělí 5. března 2012

Losos v rýži


 Tak po dlouhé době jsem zpátky s dalším receptem :) Omlouvám se, že jsem tak dlouho nepřispívala, ale zkouškové bylo v plném proudu, takže škola měla bohužel přednost. Ale už je tu naštěstí nový semestr a s ním i jaro! :) Venku je nádherně, sluníčko konečně svítí, tak je kde nabíjet energii, ptáci zpívají, kytky kvetou... :D No prostě nádhera :) Jaro mám opravdu ráda a s jarní náladou přichází i odlehčený jídelníček, je totiž na čase pomalu začít hubnout do plavek (teda pokud jste jako já a jsou na vás ty Vánoce pěkně vidět :D) :) A tak jsem pro vás ukuchtila další lahůdku z japonské kuchyně - Losos v rýži! :)



 Základem tohoto jídla je rýže, takže je dobré věnovat jí více pozornosti. Rýže je spousta druhů a je to vlastně jen na vás, jaký si vyberete, jaký vám chutná. Pokud si chcete na tomhle jídle pochutnat jako v Japonsku, je nejlepší navštívit specializované prodejny japonského jídla (je jich spousta, hlavně v Praze, stačí chvilku hledat na Google :)) a rýži uvařit buď podle receptu na obalu a nebo takto:

Jak se v Japonsku vaří rýže:


1) Nejprve je nutné odměřit příslušné množství rýže, a to 1/2 šálku na osobu.
2) Rýži vsypeme do misky nebo hrnce a několikrát ji propláchneme studenou vodou, a to tak, že na ni nalijeme dvakrát tolik vody a lehce ji roztíráme dlaní. Poté se voda sleje.
3) Omytá rýže se nasype do pánve či nádoby se silným dnem, zaleje se vodou, které by mělo být o 3/5 šálku více než rýže (takže např. na 3 šálky rýže 3 a 3/5 šálku vody).
4) Rýže se nechá namočenám a to od 30 minut v horkých dnech (nebo v horké místnosti) až do 2 hodin v chladné místnosti.
5) Pak se pečlivě přikryje a postaví na oheň.
6) Nejprve se vaří 7 až 8 minut na silném plameni, pak se plamen stáhne tak, aby rýže nekypěla, a vaří se dalších 7 až 8 minut, po čemž se stáhne plamen na zcela maličký a na něm se rýže nechá dalších 12 až 15 minut. Poklička se nesmí zvedat!
7) Potom se nádoba odstaví a nechá asi 10 minut stát.
8) Teprve potom je možno sundat pokličku - v rýžové hmotě mají být dírky.

 Jak vidíte, uvařit správně rýži není žádná legrace... Já tedy preferuji normální rýži v sáčku, co člověk hodí do vařící vody a nemusí se jí věnovat a může zatím dělat něco jiného... ale na druhou stranu za kvalitu si člověk prostě musí připatit, a to i časem a námahou :) Takže tenhle postup doporučuju, pokud chcete vyzkoušet rozdíl, pokud to chcete jíst hůlkami (kvůli nim je rýže taková lepivá, normální rýže z pytlíku se jimi celkem špatně nabírá) a nebo pokud si chcete užít pořádný autentický kulinářský zážitek :)
 Tak a teď už k samotnému jídlu :)

_______________________________________________________________________________

Množství: pro 4 osoby
Speciální potřeby: -

Ingredience:
  • 4 mystičky nebo 2 pytlíky rýže
  • 1 filé z lososa (nebo 2 menší kusy)
  • 2 vejce
  • pažitka
  • olej
Postup:

 Nejdříve si uvařte lososa v mírně osolené vodě a dejte ho okapat a zchladnout. Také si uvařte rýži.
 Rozšlehejte vajíčka a vlijte je do pánve na rozpálený olej. Za stálého míchání je nechte srazit tak, aby vznikla hustá rozdrobená hmota. Přidejte lososa rozdrobeného na malé kousky a ještě chvíli smažte.
 Přisypte uvařenou rýži, zamíchejte, chvilku smažte na mírném plameni. Přisypte nasekanou pažitku, promíchejte, podle chuti přisolte a opepřete a můžete podávat.


Tipy na závěr:
- výborně se do rizota hodí jarní cibulka, nebo třeba i porék, ale přidat si tam můžete vlastně cokoliv podle vaší chuti :)
- celé to stojí na rýži, takže na ni dávajete pozor, když ji málo osolíte, dá se to přisolit nebo ochutit sojovou omáčkou, ale když ji přesolíte nebo rozvaříte, už jídlo asi ničím nezachráníte
_______________________________________________________________________________

 Výborné, lehké a zdravé jídlo, které navíc krásně ladí k designu mého blogu :D Co víc si přát? Příprava je opravdu jednoduchá a jídlo je opravdu moc dobré :) Tak co dodat? Snad jen - dobrou chuť! :)

2 komentáře:

  1. Ta priprava ryze me docela desi :D Ale nekdy si to asi taky budu muset vyzkouset :))

    OdpovědětVymazat
  2. :D To chápu, vypadá to šíleně... ale nakonec to tak hrozné není, ale pokaždé bych se s tím dělat teda nechtěla :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...