pátek 23. září 2011

Mini quiche lorraine


 Quiche (kiš) je typický francouzský pokrm - je to takový slaný koláč z křehkého těsta s náplní ze slaniny, vajec a crème fraîche, který se může nahradit smetanou. Je to velice populární jídlo, nejen proto, že je velice chutné, ale i proto, že je to něco jako pizza - každý si tento koláč může udělat tak, jak mu nejvíc chutná. Do náplně se dají přidat různé ingredience, např. maso, cibule, různá zelenina...

 Dnes vám nabídnu recept na "mini quiche", což jsou v podstatě takové malé koláčky na způsob quiche. Pečou se v plechu na muffiny a jsou úžasné! Naprosto skvělé jako předkrm ale i jako hlavní chod, úžasné teplé (pozor, je dobré nepouštět se do nich ihned po vytažení z trouby, nejlepší jsou teplé, ne horké, i když je to velký problém, u nás doma se po nich většinou zapráší ještě než stačí jen maličko vychladnout.. :D) ale chutnají i studené! :) Příprava je opravdu jednoduchá a všem strašně chutnají!! :)

_______________________________________________________________________________

Množství - 12 kousků
Speciální potřeby - plech na muffiny

Ingredience:
  • 250 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany
  • 80 ml mléka
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 80 g strouhaného ementálu
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
Postup:
  Pokud máte listové těsto domací, nebo kupujete to v kostce, rozválejte ho a rozkrájejte na čtverce velké tak, aby se vešly do děr v plechu na muffiny, úplně nejjednodušší ale je, když koupíte listové těsto už rozválené, pak ho jenom rozmotáte a rozkrájíte na 12 pokud možno stejných dílů. Každý otvor v plechu vyplňte těstem a do každého koláčku potom dejte půlku plátku slaniny.
 V misce ušlehejte smetanu, mléko a vejce, směs potom osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Tuto směs potom rovnoměrně rozdělte mezi koláčky (pozor, není jí moc, tak jí zezačátku šetřete, ať nemáte první koláček plný a na poslední nezbyde nic...). Nakonec ještě každý quiche posypte sýrem.
  Pečte na 200°C asi 12 minut.


Tipy na závěr 
- koláčky nechte v plechu trošku vychladnout (ale aby byly stále teplé, tak chutnají nejlíp) a potom je nejlepé vyndáte tak, že vezmete lžíci, tu vsunete mezi koláček a formu, objedete koláček dokola, aby se hezky "odlepil" od formy a potom ho lžící pohodlně naberete a vyndáte (případně si můžete pomoct druhou lžící)
- s muškátovým oříškem opatrně, je hodně výrazný, tak ho tam nenasypte celou lžičku! (já dávám od oka, ale ideální je asi tak půl lžičky)
_______________________________________________________________________________

 Takže jak vidíte, nic těžkého na tom opravdu není a jaká dobrota z toho vznikne...! Je to jídlo ideální např. na Silvestra nebo na nějaké oslavy, ale i třeba jen tak k večeři, udělané je to opravdu raz dva :)
Doufám, že je brzy vyzkoušíte a dáte vědět, jak se povedly a jak chutnaly!! Opravdu je moc doporučuji!! :)
 Pečení zdar a dobrou chuť! :)




4 komentáře:

  1. Mm, to vypadá úžasně a určitě i chutná. Na nějaké posezení s přáteli jak dělané :-) Skvělý tip, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Chutná to opravdu skvěle! A je to pravda, na posezení s přáteli se to hodí skvěle! :) Tak doufám, že bude Tobě i kamarádům chutnat, určitě dej vědět jak to dopadlo!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky! Máš skvělý blog a jsem moc ráda, že jsem na něj narazila, je velmi inspirativní, proto jsem tě také nominovala na svém blogu na ocenění Verstaile Blogger. Mrkni na http://cuisinebyklarish.blogspot.com/

    Mimochodem mimi quiche jsou úžasný nápad na občerstvení :) Příště je asi taky zkusím naservírovat hostům ;) !

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj!
    Mockrát děkuju za chválu a za ocenění, ani nevíš, jakou mi to udělalo radost!!! :) Je to skvělý pocit a už se těším, až si udělám čas a najdu 15 dalších skvělých začínajících blogů! :) Děkuju moc!

    A quiche - zrovna včera jsem tu měla kamarády a tuhle dobrotu jim ukuchtila - olizovali se až za ušima!! :) Takže stoprocenteně doporučuju vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...