Začal opravdový sychravý podzim a to znamená, že jsem nemocná. Naprosto typické. A protože jsem nemocná, jsem doma (když to jde :)) a nudím se... a tak jsem se rozhodla zas jednou prohrabat moji složku s recepty... a našla jsem tam svou oblíbenou knížku japonských receptů :) Pořídila jsem si ji kvůli sushi (až přijde opravdu dlouhá chvíle a bude se mi s tím chtít patlat, dám sem recept i na to :)) a objevila jsem tam tenhle recept.. je to taková netradičně tradiční úprava kuřecího masa a zachutnala hlavně ségře, a to i přesto, že už jí kuřecí musí lézt krkem (já jiné maso nejím a vzhledem k tomu, že často u nás vařím právě já, děláme kuře celkem často... :)).
Co se týče servírování této dobroty - v původním receptu se závitky spínají špejlemi, které z masa na jedné straně trčí v podstatě v celé své délce a když maso smažíte, musíte použít strašně moc oleje, protože závitek nemůžete smažit ze všech stran, kvůli špejlím ho prostě neotočíte. Špejle v receptu zvolil kvůli způsobu, jak se má toto jídlo servírovat. Po usmažení se totiž má rozkrájet na několik menších kousků, tak, aby v každém byla špejle a dobře se to jedlo. V Japonsku totiž tak trochu k jídlu nepoužívají příbory (no teď už možná ano, ale tradičně se to neděje) a proto podávají všechno jídlo naporcované na menší kousky, prostě jako jednohubky :) Takže pokud chcete zůstat u tradičního servírování, místo mojí obnovy - párátek - použijte špejle a maso smažte v takové vrstvě oleje, aby tam bylo celé ponořené (no, jak ve friťáku..).
Tradiční příloha je samozřejmě rýže (úplně nejlépe také uvařená na japonský zpúsob, recept přidám později, ale i ze sáčku je dobrá), ale stejně dobře poslouží i hranolky, americké brambory... prostě jediné, co se k tomu vyloženě nehodí jsou knedlíky :D.
Závitky se ještě obalují v těstíčku, se kterým se mi tedy nepracuje úplně nejlíp, abych byla upřímná, pokaždé mi nahání hrůzu :D. Když jsem tenhle recept zkoušela poprvé, čekala jsem jako těstíčko (ještě k tomu s vajíčkem) něco tekutého. Jak jsem ale vzápětí zjistila, tekuté to není ani náhodou, je to opravdu těsto. A dá docela práci ho udělat, vzhledem k tomu, že na celkem velké množství mouky tam máte jako tekutiny jen vejce a dvě lžíce vody... No dá to práci z toho nějaké těsto udělat a většinou se mi to ani nepovede, přidávám tedy vodu po lžících, až se suroviny krásně spojí (ale zase pozor, většinou stačí přidat jen jednu lžíci, když to potom přeženete, těsto strašně lepí a trhá se). Další hrůza je maso těstíčkem obalit. Zezačátku jsem se s tím patlala, natahovala to a stejně toho těsta bylo vždycky málo a musela jsem přidělávat. Není ale nic jednoduššího, než vzít to těsto, rozdělit si ho podle počtu kousků masa a pak jednotlivé kousky těsta vyválet válečkem. Těsto je tenké akorát, v pohodě v tom samém množství obalíte víc závitků a není s tím skoro žádné vztekání! :)
Tak a teď už k samotnému receptu! :)
_______________________________________________________________________________Speciální potřeby -
Ingredience:
- jedno kuřecí prso
- 2-3 jarní cibulky
- 2 plátky sýra
- 100g hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce vody
- strouhanka
Postup:
Kuřecí maso omyjeme, okrájíme a rozdělíme na 4 kusy, které naklepeme paličkou na maso, aby se s nimi lépe pracovalo. Jarní cibulky zpracujeme - sloupneme vrchní vrstvu a ořízneme vrchní zelenou část a potom nakrájíme na 4 kousky (velikosti přizpůsobíme velikostem jednotlivých plátků masa). Každý plátek sýra přepůlíme.
Nyní tvoříme závitky, a to tak, že na každý kus masa přijde půl plátku sýra a jeden kousek jarní cibulky. Zabalíme a spíchneme párátky.
Mouku si dáme do misky, přidáme 2 žloutky a 2 lžíce vody a vypracujeme těsto (já nakonec vždy použiji lžíce vody 3).
Jednotlivé závitky obalíme v těstě a následně ve strouhance.
Smažíme na dostatečné vrstvě oleje (aby dosahovala tak do půlky závitku) pozvolna, aby se maso hezky propeklo a těsto nepřipálilo (cca 5 minut z každé strany, ale pokud je závitek silnější, chce to i víc). Závitek rozkrájíme na menší kousky (pokud zjistíme, že není maso dostatečně propečené, vrátíme do oleje) a podáváme.
Smažíme na dostatečné vrstvě oleje (aby dosahovala tak do půlky závitku) pozvolna, aby se maso hezky propeklo a těsto nepřipálilo (cca 5 minut z každé strany, ale pokud je závitek silnější, chce to i víc). Závitek rozkrájíme na menší kousky (pokud zjistíme, že není maso dostatečně propečené, vrátíme do oleje) a podáváme.
Tipy na závěr
- při konzumaci doporučuji kousky masa namáčet do sojové omáčky, dotvoří to tu správnou chuť
- jistě jste si všimli, že v receptu není žádná sůl. Sojová omáčka je slaná dost, proto není potřeba jídlo solit, pokud ovšem sojovou omáčku nemáte rádi, přidejte do těsta trochu soli.
- pokud nejste fandy jarních cibulek, můžete přidat jinou zeleninu, nebo třeba šunku, slaninu... náplň závisí zcela na vaší chuti
_______________________________________________________________________________Tak doufám, že tento recept vyzkoušíte a nenecháte se odradit mým trápením s těstem, pokud využijete moje tipy a vyválíte ho válečkem, pracuje se s ním opravdu dobře :) Takže dejte vědět, pokud to zkusíte a taky jak vám chutnalo! :)
Martina
Žádné komentáře:
Okomentovat