neděle 11. srpna 2013

Plněné papriky a Empanadillas s houbami a krevetami


 To jsem si jednou přes Slevomat (nebo nějakou takovou podobnou blbinu) pořídila voucher na konzumaci Tapas ve stylové restauračce na Žižkově. Z restauračky se vyklubala spíš vinárna s pár stolečky, ale jídlo bylo strašně super! (na konci článku přikládám foto) No a jak už to tak se mnou bývá, Tapas mě nadchly a hned jsem hledala různé recepty. Při hledání jsem narazila na luxusně vypadající knihu, o které jsem byla přesvědčená, že ji musim mít. A tak jsem běžela do knihkupectví, kde jsem ji objevila v doprodeji asi za 60 korun... no nekup to! Z knihy jsem byla nadšená, recepty vypadaly skvostně... jen najít čas a chuť na patlání se se spoustou malých jídel... Tohle celé se událo někdy před rokem, možná už před dvěma. A včera jsem si konečně našla ten čas a pár receptů vyzkoušela :) Tady jsou první dva!




 Celé menu bylo o čtyřech chodech, tohle jsou první dva a jsou asi ty méně povedené, ale to neznamená, že byly špatné! :) Celkem jsem měla nachystáno chodů pět, ale když jsem zjistila, že i z polovičního množství je toho strašně moc, tak jsem ten poslední nedělala a schovávám si ho na jinou tapas party :) Dovolím si tedy upozornit... nebo varovat, jak chcete :D Ve všech receptech je množství pro 4 lidi, tedy alespoň podle té kuchařky. Pro čtyři lidi to možná fakt je, ale jenom pokud to připravujete jako hlavní a jediný chod, pokud chcete udělat více malých chodů jen na ochutnání (o čemž vlastně Tapas je), pro čtyři lidi udělejte poloviční dávku, pro dva čtvrtinovou :D

______________________________________________________________________

Plněné papriky

Množství: pro 4 osoby
Speciální potřeby/ingredience: kozí sýr

Ingredience:

  • 2 velké červené papriky (nejlepší jsou takové ty štíhlé dlouhé)
  • olivový olej
  • 1/2 citronu
  • 175g kozího sýra
  • 2 snítky oregana
  • pepř, sůl
Postup:

 Papriky rozpulte a očistěte. Podélně rozkrojte na 4 nudličky. V pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, vložte papriky a cca 10 minut duste (nebo podle potřeby, prostě až budou papriky dost měkké aby se potom daly srolovat). Potom nechte v pánvi vychladnout.
 Citron důkladně očistěte a osušte. Z půlky citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.
 Rozdrobte kozí sýr do misky, přidejte citronovou šťávu a kůru, 1 lžíci olivového oleje a trochu "šťávy" z pánve. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte nasekané oregano a hmotu utřete dohladka.
 Vychladlé papriky nechte trochu okapat, rozdělte na ně sýrovou hmotu, zaviňte a sepněte párátky. Závitky přikryjte a nechte hodinu odležet.

Tipy na závěr:

- Bacha na kozí sýr, správná volba sýra je tady klíčová, já koupila nějaký měkký s plísní a nebylo to moc dobré, příště to chce nějaký jiný..
______________________________________________________________________


______________________________________________________________________

Empanadillas s houbami a krevetami


Množství: pro 4 osoby
Speciální potřeby/ingredience: krevety

Ingredience:

  • balíček mraženého listového těsta
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 250g hub
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100g kuchyňsky upravených krevet
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • žloutek na potření
Postup:

 Listové těsto nechte rozmrazit. Rozehřejte máslo a poduste na něm nasekanou cibuli. Přimíchejte na kostičky nakrájená rajčata a papriku. Přidejte chilli a poduste doměkka (cca 10 minut).
 Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Opečte na oleji, osolte a opepřete.
 Natvrdo uvařená vejce a krevety nadrobno nasekejte, přidejte k houbám a duste asi 10 minut, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem, smíchejte s rajčatovo/paprikovou směsí a nechte vychladnout.
 Troubu si předehřejte na 200 °C. Z listového těsta vyválejte plát a vypichujte kolečka o průměru 15 cm. Na polovinu dejte vychladlou náplň, přehněte a přimáčkněte okraje - prostě vytvořte taštičky :) Potřete žloutkem a pečte asi 15 minut.

Tipy na závěr:

- Doporučuji koupit listové těsto už vyválené, není s tim pak práce a nemusíte to ani rozmrazovat :) A kupte rovnou dvě, já dělala z polovičního množství a stejně jsem na to použila listové těsto celé jedno.
- Krevety doporučuju před přidáním do směsi povařit samostatně ve vodě, ať se z toho vyvaří rybí puch a nekazí to chuť a vůni taštiček.
- Co se týče hub, použila jsem žampiony, ale můžete tam dát jaké chcete, klidně i směs :)
______________________________________________________________________


 Tak to byly první dva chody z naší první tapas party, jak už jsem řekla, ty dva chutnější, povedenější přijdou později :) Tyhle ale doporučuju vyzkoušet taky, papričky nemusí chutnat každému, kozí sýr je hodně aromatický a specifický, nicméně Empanadillas jsou výborné a nejlepší na nich je, že se dají naplnit v podstatě čímkoliv, takže na náplni můžete popustit uzdu fantazii a vyřádit se a můžete je udělat pokaždé jinak, takže vás nepřestanou bavit! :)

A tady už slibovaná fotka z našeho hodování na profesionálně připravených Tapas:



1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...